Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση δημιουργεί την «ψευδαίσθηση της γνώσης», καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα χωρίς να κατανοούν πραγματικά τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την έκθεση Digital Education Outlook 2026, πειράματα έδειξαν ότι μαθητές που χρησιμοποίησαν ChatGPT απέδωσαν χειρότερα σε τεστ χωρίς τη βοήθειά του, αποδεικνύοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση οδηγεί σε «γνωστική τεμπελιά».
Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ζητά ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων ΤΝ σχεδιασμένων με παιδαγωγικές αρχές, που θα καλλιεργούν τη σκέψη και όχι την απλή αντιγραφή απαντήσεων. Παράλληλα, προτείνει νέες μορφές αξιολόγησης που θα εστιάζουν στη διαδικασία μάθησης.
Πολλοί εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιαπωνία, δηλώνουν ότι αισθάνονται πιεσμένοι από τις ψηφιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία προχωρούν στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών.
Ο ΟΟΣΑ καταλήγει: η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να γίνει «σύμμαχος μάθησης» και όχι «εύκολη λύση».


αθλητικό στοίχημα με Bonus εγγραφής έως 100€ - Leon Bet