Η θύρα WAN (Wide Area Network) σε ένα modem/router είναι η θύρα που συνδέει τη συσκευή σας στον ευρύτερο κόσμο του διαδικτύου, εκτός από το τοπικό δίκτυο (LAN) στο οποίο συνδέονται οι υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού ή του γραφείου σας.
Στο πλαίσιο ενός οικιακού δικτύου, η θύρα WAN συνήθως συνδέεται σε μια υπηρεσία ευρυζωνικού διαδικτύου που παρέχεται από τον πάροχο της υπηρεσίας σας, όπως π.χ. καλωδιακό, DSL ή φωτιστικό καλώδιο. Μέσω αυτής της θύρας, ο δρομολογητής σας λαμβάνει σήμα από τον πάροχο της υπηρεσίας και δημιουργεί μια σύνδεση στο διαδίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται στο διαδίκτυο και να ανταλλάσσουν δεδομένα με άλλους χρήστες και διακομιστές.
Στις επιχειρηματικές περιβάλλοντα, η θύρα WAN μπορεί να συνδέει το δίκτυο μιας επιχείρησης με μια οποιαδήποτε εξωτερική σύνδεση δικτύου, όπως π.χ. άλλα γραφεία, τμήματα ή εξωτερικούς πελάτες.
Η θύρα WAN συνήθως συνδέεται με ένα καλώδιο Ethernet ή με ένα καλώδιο DSL, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Συχνά, ο δρομολογητής σας μπορεί να διαθέτει πολλαπλές θύρες WAN για σύνδεση με πολλαπλούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ή για απόκτηση πρόσβασης σε πολλαπλά δίκτυα WAN.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θύρα WAN δεν πρέπει να συγχέεται με τις θύρες LAN, οι οποίες συνδέουν τους υπόλοιπους υπολογιστές και συσκευές στο τοπικό δίκτυο στο σπίτι ή το γραφείο σας.
Η θύρα WAN στο modem/router σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου, όπως η τοπική σας τηλεφωνική εταιρεία ή η καλωδιακή εταιρεία. Αν έχετε συνδεθεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου μέσω DSL, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια θύρα WAN DSL στο modem/router σας. Αν αντίθετα, συνδέεστε μέσω καλωδιακού δικτύου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια θύρα WAN Ethernet.
Η θύρα WAN συνήθως συνδέεται με ένα καλώδιο που έχετε λάβει από τον πάροχο υπηρεσιών σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ρυθμίσετε το modem/router σας για να επιτρέψετε τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή των στοιχείων σύνδεσης που σας έχει παρέχει ο πάροχος υπηρεσιών σας, όπως το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η θύρα WAN μπορεί να ονομάζεται διαφορετικά ανάλογα με τον κατασκευαστή του.
Μπορεί να ονομαστεί ως “Internet”, “WAN”, “DSL”, “Ethernet WAN” ή κάτι παρόμοιο. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του modem/router σας για να δείτε το ακριβές όνομα που χρησιμοποιείται από τον κατασκευαστή σας.
Αφού έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω της θύρας WAN του modem/router σας, θα μπορείτε να συνδέσετε τους υπόλοιπους υπολογιστές και συσκευές στο σπίτι σας στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου σας. Για να κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπόλοιπες θύρες LAN στο modem/router σας. Οι υπόλοιπες συσκευές στο σπίτι σας, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, τηλέφωνα και συσκευές παιχνιδιών, μπορούν να συνδεθούν στις θύρες LAN του modem/router σας.
Συνολικά, η θύρα WAN είναι η πόρτα σύνδεσης σας με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και επιτρέπει στο modem/router σας να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να συνδέσετε τους υπόλοιπους υπολογιστές και συσκευές στο δίκτυό σας μέσω των θυρών LAN του modem/router σας.