Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Τρίτη, η Google θα επιβάλει περιορισμούς στους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουν περισσότερα από 5.000 μηνύματα ημερησίως στους χρήστες του Gmail. Θα απαιτήσει από αυτούς να προσφέρουν ένα κουμπί διαγραφής με ένα κλικ στα μηνύματά τους και να πιστοποιήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επιπλέον, θα πρέπει να διαμορφώσουν τα συστήματά τους έτσι ώστε να αποδεικνύουν ότι είναι οικοδεσπότες του ονόματος τομέα τους και όχι να παραποιούν διευθύνσεις IP.
Επιπλέον, η Google σχεδιάζει να μην παραδίδει μηνύματα από αποστολείς των οποίων τα μηνύματα επισημαίνονται συχνά ως ανεπιθύμητα και εμπίπτουν κάτω από ένα «σαφές όριο ποσοστού ανεπιθύμητης αλληλογραφίας» που ανέρχεται σε 0,3% των μηνυμάτων που αποστέλλονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google έχει συμφωνήσει με τη Yahoo για την εφαρμογή παρόμοιων αλλαγών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2024.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια ακόμη κίνηση στον αγώνα μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των ανθρώπων που αποστέλλουν ανεπιθύμητη αλληλογραφία, γνωστών ως “spammers”. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται τεχνικές μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, αλλά οι “spammers” παραμένουν εφικτοί και αναζητούν συνεχώς νέες τεχνικές για να αποφεύγουν τα φίλτρα.
Συμπερασματικά, περίπου το ήμισυ των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκαν το 2022 ήταν ανεπιθύμητα μηνύματα, σύμφωνα με εκτίμηση της Kaspersky Anti-Virus.