Την 1η Νοεμβρίου 2008 με μήνυμα στον ιστοχώρο-λίστα αλληλογραφίας ‘The Cryptography and Cryptography Policy Mailing List’, ένας ανώνυμος άνθρωπος ή μία ανώνυμη ομάδα ανθρώπων υπό το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto κοινοποίησε την εξής δήλωση (τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin, όπως ονομάζεται), με ελληνική μετάφραση:
“Ασχολούμαι με ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο λειτουργεί
με το διομότιμο σύστημα (peer-to-peer system – P2P), χωρίς την παρουσία τρίτου, έμπιστου μέρους.”
Το έγγραφο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του: Το διομότιμο δίκτυο αποτρέπει τις διπλές δαπάνες. Χωρίς εκδότες ή άλλους τρίτους. Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι ανώνυμοι. Τα καινούργια νομίσματα δημιουργούνται μέσω μίας Απόδειξης Εργασίας (Proof of Work-POW), τύπου Hashcash. Η Απόδειξη Εργασίας της παραγωγής καινούργιων νομισμάτων ενεργοποιεί επίσης το δίκτυο, ώστε να αποτρέπονται οι διπλές δαπάνες».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η επανάσταση του Bitcoin, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου του Bitcoin. O Satoshi Nakamoto είχε ήδη έτοιμο τον Κώδικα και στις 3 Ιανουαρίου 2009 εγκαταστάθηκε το genesis block του Bitcoin, το πρώτο μπλοκ σε αλυσίδα των μπλοκ. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η έκδοση 0.1 του Bitcoin μέσω της κρυπτογράφησης της λίστας αλληλογραφίας. Στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή σε bitcoins, μεταξύ του ανώνυμου δημιουργού Satoshi Nakamoto και του Hal Finney, οπότε σηματοδοτήθηκε η έναρξη διενέργειας και καταγραφής των συναλλαγών σε bitcoins στο σύστημα αλυσίδας των μπλοκ των συναλλαγών.
Το όλο δίκτυο του Bitcoin βεβαίως δεν ήρθε στην επιφάνεια από τη μία μέρα στην άλλη. Από τις απαρχές της δημιουργίας του Διαδικτύου είχε τεθεί το πρόβλημα της ασφάλειας των συναλλαγών στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθώς λοιπόν υπήρχαν ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων, που ενσωματώνονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και της ιδιωτικής ζωής γενικότερα, είχε ήδη τεθεί μία κοινή πρόταση-λύση για την ασφάλεια των συναλλαγών, αυτή της δημιουργίας ενός νομίσματος αποκλειστικά για το Διαδίκτυο, που θα λειτουργεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από το πραγματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μέχρι το Bitcoin υπήρξαν συνεπώς αρκετοί πρόδρομοι ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Digicash, το E-gold κ.α. Το Bitcoin όμως έχει κατορθώσει να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στο συναλλακτικό κοινό λόγω των πλεονεκτημάτων του, που θα αναφερθούν στη συνέχεια, και τελικώς τείνει σε σημαντικό βαθμό να υποκαταστήσει το χρήμα όπως το ξέρουμε μεταβάλλοντας την έννοια του, όπως τη γνωρίζουμε, πραγματικά και δικαιϊκά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της παγκόσμιας αποδοχής και ισχύος του Bitcoin αποτελούν τόσο η τρομερή αύξηση της τιμής του σε σχέση με το δολάριο, στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, όσο και η απόδοση της κωδικής ονομασίας νομίσματος XBT (αντί του ανεπίσημου BTC) για το Bitcoin σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 4217, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για τα υπόλοιπα νομίσματα.